Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ – ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ – ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ»

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ – ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ – ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ»


ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ (Π.Ε.Γ.)
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ – ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ – ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: 
 ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ»
 «Φθάνουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η ‘εναλλακτική θεραπεία’
δεν είναι ‘ορθόδοξη’, δεν έχει τίποτα κοινό με τη
συμβατική ιατρική ή τον ορθόδοξο χριστιανισμό»

     Η «Παγκύπρια Ένωσης Γονέων» (Π.Ε.Γ.) πραγματοποίησε στην Τριμήκληνη Λεμεσού (Κύπρου), το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2005, Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Εναλλακτικές Θεραπείες – Ολιστική Ιατρική –Υγιεινή Διατροφή: Μια Επιστημονική και Ορθόδοξη Χριστιανική Προσέγγιση».
Το Συνέδριο αυτό ασχολήθηκε με τις «Σύγχρονες Θεραπευτικές Μεθόδους» και τις επιπτώσεις στην υγεία και προσωπικότητα του ανθρώπου αλλά και στο φρόνημα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης. Σ’ αυτό έλαβαν μέρος εκπαιδευτικοί, ιατροί, κοινωνικοί φορείς, γονείς κ.α.
Έγιναν τρεις βασικές εισηγήσεις, οι οποίες με τεκμηριωμένες θέσεις ανέπτυξαν τα πιο κάτω θέματα:
1) Alison Panayiotou, M.F.Phys: Εναλλακτικές Θεραπευτικές Μέθοδοι ή κάτι άλλο;
2) Ροδούλλα Παπαλαμπριανού, Διαιτολόγος: Ορθή και Λανθασμένη Υγιεινή Διατροφή.
3) Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Τσιάκκας: Το φρόνημα των εναλλακτικών θεραπειών και το φρόνημα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης.

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ 
 1. Μέσα από χιλιάδες μελέτες που έγιναν σε σχέση με τους κινδύνους των ποικιλόμορφων αποκρυφιστικών ομάδων, φαίνεται ότι οι ομάδες αυτές οφείλουν την δημοτικότητα τους στην μεταμφίεση, δηλαδή αποκρύπτουν το πραγματικό τους προσωπείο εντυπωσιάζοντας με τις τεχνικές τους στοχεύοντας στον προσηλυτισμό.  Με σκοπό οι ομάδες αυτές να αλλοιώσουν το Ορθόδοξο φρόνημα παρουσιάζονται ως μη αβλαβείς κατέχοντας δήθεν επιστημονικές μεθόδους.
Συγκλονιστική ήταν η ομολογία της κ. Άλισον Παναγιώτου, η οποία ανέφερε ότι η 20χρονη εμπειρία της στον αποκρυφισμό και στον εσωτερισμό, ήταν αποτέλεσμα της ενασχόλησης της με τις λεγόμενες «Εναλλακτικές Θεραπείες», όπως Βελονισμός, Ομοιοπαθητική, Reflexology, Shiatsu, (μέθοδοι θεραπείας που εισάγονται και αναπτύσσονται από τους αποκρυφιστές για να ενσωματώσουν τις απόκρυφες θεωρίες του δόγματος τους) και την Υγιεινή Διατροφή.
Πιο συγκεκριμένα ανάφερε: «η ένταξή μου στο απόκρυφο δόγμα ήταν η αρχή ενός νέου τρόπου ζωής – λατρείας, μια «αβλαβής» συμμετοχή «σε υγιείς, φυσικές, εναλλακτικές λύσεις», που περιελάμβαναν τις διαδικασίες πλύσης εγκεφάλου, την απάτη, την εξαπάτηση, τις τεχνικές ελέγχου μυαλού, τις απόκρυφες φυσικές και πνευματικές τεχνικές καθαρισμού, τις ιεροτελεστίες, και τα τελετουργικά».
Για να καταλήξει ότι: «Φθάνουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η "εναλλακτική θεραπεία" δεν είναι "ορθόδοξη", δεν έχει τίποτα κοινό με τη συμβατική ιατρική ή τον ορθόδοξο χριστιανισμό».
 2. Με ανησυχία διαπιστώνεται ότι στον χώρο της Υγιεινής Διατροφής κυριαρχεί το αποκρυφιστικό φρόνημα. Άνθρωποι που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα από τον νόμο παρέχουν ιατρικές συμβουλές. Πολλές από τις ομάδες αυτές μπορούν να αναγνωριστούν όταν οι ισχυρισμοί που προβάλλουν είναι πολύ «καλοί» για να είναι αληθινοί καθώς και όταν υποβαθμίζουν την Επιστήμη.
Ο όρος "Υγιεινή Διατροφή" είναι ένας παραπλανητικός όρος. Πίσω από τον όρο αυτό κρύβεται μια ολόκληρη «Βιομηχανία», η οποία σκοπό έχει την άγρα ανυποψίαστων πελατών, με σκοπό την διανοητική, προσωπική, οικονομική κλπ. εκμετάλλευση τους.
Η χορτοφαγία (vegans) αποθαρρύνει την κατανάλωση του κρέατος και των ζωικών προϊόντων, επειδή οι αποκρυφιστές (occultists) θεωρούν ότι παράγει αρνητικό karma ή αρνητική ενέργεια, επομένως το κρέας, τα αυγά, το γάλα, το τυρί είναι απαγορευμένα και θεωρούνται κακά προϊόντα. (απολυτοποίηση προϊόντων)
Υπάρχει σοβαρή ανησυχία, μεταξύ των γιατρών, ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν γίνει μόνιμα vegans (χορτοφάγοι), πέρα από την κατανάλωση των εμφιαλωμένων βιταμινών, των ανόργανων αλάτων, που προέρχονται από υποκατάστατα, εάν δεν λαμβάνονται με την κατάλληλη προσοχή και με τις επαγγελματικές συμβουλές, μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργία του εγκεφάλου και μόνιμη ζημία οργάνων. Μια άλλη ανησυχία είναι οι ελεύθερα διαθέσιμες βοτανικές θεραπείες που προωθούνται ως προληπτικές "φυσικές θεραπείες". Ένα πρόσφατο άρθρο εφημερίδας στις αρχές του τρέχοντος έτους δηλώνει ότι η αντιπροσωπεία υγείας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι τα παραδοσιακά βοτανικά φάρμακα, οι συμπληρωματικές επεξεργασίες και οι φυσικές θεραπείες μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια και ακόμη και το θάνατο εάν καταχρώνται, χρησιμοποιούνται κατ' άσχημο τρόπο ή συνδυάζονται ανακριβώς με τα συμβατικά φάρμακα.
Για τη λειτουργία του εγκεφάλου, το σχηματισμό κοκάλων και τη γενική σωματική λειτουργία δύναμης απαιτείται καλή διατροφή, η οποία συμπεριλαμβάνει τις ζωικές τροφές. Η απόρριψη των ζωικών τροφών μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία διανοητική. Από αυτή την άποψη οι «Εναλλακτικές Θεραπείες» καθίστανται επικίνδυνες για την σωματική και διανοητική υγεία του ανθρώπου.
3. Διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά ότι ποικίλες αποκρυφιστικές ομάδες με πολλά προσωπεία, αναπτύσσουν έντονη προσηλυτιστική δραστηριότητα με σκοπό την αλλοίωση του Ορθόδοξου φρονήματος. Για να επιτευχθεί αυτό γίνεται χρήση Χριστιανικών Ορθόδοξων όρων, με αντίστροφο όμως νόημα. Το φρόνημα της Εκκλησίας είναι Χριστοκεντρικό και Πατερικό, και άρα αντίθετο με το φρόνημα του Αποκρυφισμού.
Η ελπίδα των Χριστιανών δεν είναι η Υγιεινή Διατροφή, η μακροζωία, η διεύρυνση του νου και η αποφυγή του πόνου, αλλά η αιώνιος ζωή, όπως αυτή αποκτάται μέσα από την πίστη του Ευαγγελίου και τα μυστήρια της Εκκλησίας. Σκοπός των Χριστιανών, σύμφωνα με το Ορθόδοξο φρόνημα, είναι η χάρης του Θεού. Η αναφορά στον Θεό, την ψυχή και το πνεύμα, από τις Αποκρυφιστικές Ομάδες, γίνεται με σκοπό και στόχο τον αποπροσανατολισμό των ανθρώπων και τον προσηλυτισμό τους, εκμεταλλευόμενες την επιθυμία τους για μια Χριστιανική ζωή.
Ακόμη η νηστεία, που συνδέεται με την Υγιεινή Διατροφή (νηστεία– νηστειοθεραπεία), έχει εντελώς διαφορετική έννοια απ’ αυτή που δίνει η Εκκλησία. Πρέπει να τονισθεί ότι η νηστεία δεν είναι απλώς αποχή από ορισμένες τροφές και συμμετοχή σε κάποιες άλλες, αλλά είναι μια αρετή (κάθαρση + άσκηση) η οποία συνδέεται άμεσα με την όλη πνευματική ή μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Αυτό που βλάπτει δεν είναι οι τροφές, αλλά ο κόρος (κορεσμός= απόλαυση τροφών), ή απολυτοποίηση ορισμένων ή η απόρριψη κάποιων άλλων.
Παρατηρείται η προώθησης των εναλλακτικών προτάσεων και της «Σύγχρονης Θεραπευτικής» (μέσω διαφημίσεων), καθώς και η θεοποίησης της Φύσης και των λεγόμενων «Φυσικών Νόμων», ενώ η Ορθοδοξία κάνει διάκριση μεταξύ Θεού και φύσης, γιατί τα πάντα υπάρχουν και συντηρούνται από την άκτιστη ενέργεια του Τριαδικού Θεού. Μεταξύ Δημιουργού και δημιουργημάτων δεν υπάρχει, ως προς την φύση, καμία απολύτως σχέση. Ο Θεός αποκαλύπτεται στον άνθρωπο μέσω της ενανθρωπίσεως του Υιού και ο άνθρωπος οδηγείται στην κοινωνία με τον Θεό, πάλιν μέσω του Θεανθρώπου Ιησού. Και αυτό γίνεται με απόλυτη ελευθερία. Η υπακοή στις εντολές του Χριστού, βοηθούν τον άνθρωπο να ελευθερωθεί από τα πάθη και να αποκτήσει με την χάρη του Θεού την εσωτερική ελευθερία, γαλήνη, χαρά και ευτυχία. Οι αποκρυφιστές δηλώνουν ότι η ευτυχία, θεραπεία, απαλλαγή από τον πόνο, θλίψη κλπ., αποκτούνται από την στιγμή που ο άνθρωπος θα υποταχθεί, όχι στο θέλημα του Θεού, αλλά στους λεγόμενους «Φυσικούς Νόμους».
Επίσης οι «Εναλλακτικές Θεραπείες» αξιολογούν τον πόνο, τους πειρασμούς και τις δυσκολίες της ζωής αρνητικά, υποσχόμενες μαζί με τον αποκρυφισμό την κατάργηση τους. Αντιθέτως η Εκκλησία τα αξιολογεί θετικά, διότι α) βοηθούν τον άνθρωπο να γνωρίσει και να συνειδητοποιήσει τα όρια του, δηλαδή τον θάνατο και μέσω αυτού την αιώνια ζωή, β) τον ωριμάζουν πνευματικά, γ) δημιουργούν μέσα του το πνεύμα της ταπείνωσης, της υπομονής, της αγάπης και της πίστης στον Θεό, βασικές αρετές τις οποίες είχαν όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας.
Η Εκκλησία δεν καταφεύγει στην φύση για την σωτηρία του ανθρώπου, αλλά στον Τριαδικό Προσωπικό Θεό.
Στην Τελική συζήτηση που ακολούθησε του Συνεδρίου τονίσθηκαν τα εξής σημεία:
1. Παρουσιάζεται αλλαγή του φρονήματος του ανθρώπου όταν σε σχέση με την Υγιεινή Διατροφή κάποια προϊόντα απολυτοποιούνται και απαγορεύονται ως κακά –δαιμονικά.
2. Ο Ιατρικός Σύλλογος της Κύπρου δεν αποδέχεται την Ομοιοπαθητική ή τις άλλες Εναλλακτικές Θεραπείες ως Επιστημονικές μεθόδους.
3. Ένας κλασικός ορθόδοξος ιατρός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι practitioners των Εναλλακτικών Θεραπειών. Οι practitioners προετοιμάζονται την νύχτα χρησιμοποιώντας κάποιες μυστικιστικές μεθόδους (π.χ. Διαλογισμός κλπ) με σκοπό την μετάδοση θετικής ενέργειας στους ασθενείς. Η ενέργεια αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά δαιμονική ενέργεια, ή αυθυποβολή.
4. Η προετοιμασία που κάνουν οι practitioners επηρεάζει την ψυχολογία του ασθενή (αίσθημα ανασφάλειας, άγχους κλπ.).
5. Με ανησυχία διαπιστώνεται ότι σε ποσοστό 98%, ο αποκρυφισμός κρύβεται πίσω από τις διάφορες «Εναλλακτικές Θεραπευτικές Μεθόδους».  
    Το Συνέδριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαίο άμεσα, τόσο η πολιτεία, όσο και η Εκκλησία να ενσκύψουν στο θέμα αυτό, να το μελετήσουν σοβαρά με σκοπό να προφυλάξουν τους ανθρώπους από την σωματική και πνευματική διαφθορά, η οποία προέρχεται από την ανεξέλεγκτη πλέον δραστηριότητα πολλών ομάδων και ατόμων που ασχολούνται με τις λεγόμενες «εναλλακτικές ή αποκρυφιστικές θεραπευτικές μεθόδους».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Π.Ε.Γ
24 Σεπτεμβρίου 2005
ΤΡΙΜΙΚΛΗΝΗ, ΛΕΜΕΣΟΣ
 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ Π.Ε.Γ

 Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον    www.egolpion.com
23   ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου